Welke kruiden kunnen helpen tegen artritis?
Bepaalde kruiden worden vaak gebruikt om artritis te behandelen: boswellia, duivelsklauw, moederkruid en yucca. Andere kruiden, zoals paardebloem en netel hebben een meer algemene geneeskracht.- Boswellia is de kleverige hars van een grote boom in India. Lange tijd werd het er gebruikt als behandeling voor osteoartritis, bepaalde types van reumatoïde artritis, fibromyalgie en lage rugpijn.
- De wortel van de duivelsklauw is afkomstig van Zuid-Afrika. De duivelsklauw heeft een bewezen doeltreffendheid bij ontsteking en zwelling door artritis. Het is een enorm populaire behandeling in Europa.
- Yucca komt uit de woestijnen in het zuidwesten van de Verenigde Staten. Yucca bevat een therapeutische samenstelling die doeltreffend is om de symptomen bij artritis te behandelen, zoals stijfheid, pijn en zwelling. Zijn doeltreffendheid is bewezen bij mensen en er wordt verondersteld dat ze ook werkt bij honden.
- Moederkruid is familie van de zonnebloem. Ze is oorspronkelijk uit het zuidoosten van Europa. Eeuwenlang werd dit kruid als een medicijn gebruikt. Bij mensen wordt het vooral gebruikt om hoofdpijn bij migraine te verzachten. Door zijn ontstekingsremmende eigenschap wordt het ook gebruikt bij reumatoïde artritis.
- Netel is een van de gekende kruidenremedies voor honden. Netel zit vol met voedingsstoffen, zoals vitamine A, beta-cartone, B-complex, vitamine C en vitamine D. Het is een bron van energie en kracht, want het bevat ook mineralen zoals magnesium, calcium, fosfor, kalium, en ijzer. Het helpt bovendien om de spieren te ontspannen. Netel wordt al eeuwenlang bij mensen en dieren gebruikt.
- Paardebloemen zijn rijk aan lecithine, een pijnstillende stof. Daarom kan het gebruikt worden als een milde pijnstiller. Paardebloemen vind je overal. Sommige mensen drogen de bloem en versnipperen ze door het voedsel van hun hond. Let hiermee toch op. Zorg ervoor dat je paardebloem geen pesticide bevat, dit kan schadelijk zijn voor je hond. Misschien groeien ze ook in je eigen tuin?
Vooraleer je start met kruidenremedies, vraag altijd advies aan je dierenarts of een homeopaat die gespecialiseerd is in dieren. Je kan ook altijd raad vragen aan Inge: Onze paraveterinair direnartsassistente via: Vraag het aan Inge.
Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.