Wetterhoun

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Waterhonden
Land van oorsprong Nederland
Fokkers 2 hondenfokkers
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Ook Nederland, of liever Friesland, heeft een oorspronkelijke Waterhond. De Wetterhoun ( uit te spreken als 'wetterhoen' ) is een stevige hond die werd ontwikkeld in het Friese merengebied. De Wetterhoun ( of Otterhoun, Nederlandse Spaniel ) is een felle jachthond, die vroeger werd gebruikt als ongedierte- en roofwildverdelger. Het was een geduchte achtervolger van otters; hij spoorde ze op en doodde ze. Tegenwoordig komt deze vorm van jacht niet veel meer voor en zijn taak is nu meer gericht op landwild, die de hond van zeer nabij opschrikt. Normaal jaagt hij in zijn eentje en jagers getuigen dat hij onverschrokken genoeg is om het op te nemen tegen een bunzing. Zijn vachtstructuur maakt hem uitermate geschikt voor een buitenleven en water. Deze Friese hond stamt waarschijnlijk af van de Oude Waterhond, een ras dat heeft bijgedragen aan verschillende hedendaagse Spaniel types, maar nu uitgestorven is. Het temperament van de tegenwoordige Wetterhoun is bijzonder zelfverzekerd en nogal eigenwijs. Tegenwoordig is hij vaak erf- en waakhond op de boerderij.

Een Wetterhoun opvoeden

Hij past uitstekend bij kinderen. De Wetterhoun wordt een eigenzinnige hond genoemd. Als hij snuffelt en ruikt, luistert de Wetterhoun naar het commando van de baas, maar komt meestal na een kort moment rustig en zelfbewust naar de baas toe. Opvoeden met harde hand heeft geen enkele zin. Dit ras is uitstekend te trainen maar wel met veel aandacht en liefde.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Wetterhoun? Kijk dan op onze Wetterhoun opvoeden pagina.

Uiterlijk

De ideale maat (dit houdt in dat er geen maximum of minimum hoogtes zijn vastgesteld) van de Wetterhoun reu is 59 cm en voor de teef is dat 55 cm. Het gewicht van de Wetterhoun reu is circa 38 kilo en dat van de teef circa 32 kilo. Kleur: Eenkleurig zwart of bruin, als mede zwart/witte en bruin/witte aftekening, waarbij in het wit schimmel en/of spikkels mogen voorkomen. Bij geheel zwarte en geheel bruine honden is er meestal sprake van een witte bef en/of witte sokken. De zwartbonte of bruinbonte Wetterhounen hebben praktisch egaal witte vlakken met zwarte of bruine platen of het wit heeft een schimmelig aspect (we spreken dan van zwart-of bruinschimmel).

Aard

Een rustige hond die zelfstandig van aard is. De Wetterhoun oogt wat grimmig. Dit wordt veroorzaakt door de gelaatsuitdrukking, die door de stand van de ogen in de brede schedel met de korte stevige snuit grimmig lijkt. Het begrip grimmig heeft dus niets met het karakter van de Wetterhoun te maken. Het is een evenwichtige en gevoelige hond die zich sterk hecht aan de baas en het gezin.

Beweging

De Wetterhoun heeft veel beweging nodig.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.