Alles wat een beginnend hondenbaasje moet weten

Een nieuwe hond of puppy in huis halen is altijd een spannend gebeuren. Als je als beginnend hondenbaasje voor die uitdaging staat, heb je waarschijnlijk heel wat vragen. Voordat je een hond kiest, kan je best al wat huiswerk en onderzoek doen. Dit kan je helpen een goede match te vinden, en als je begrijpt hoe je een verantwoordelijk hondenbaasje kan zijn, gaan jij en je nieuwe hond samen vele gelukkige jaren tegemoet.

Verantwoordelijkheden van een hondenbaasje

De aanschaf van een hond biedt veel geweldige voordelen. Maar neem geen hond in huis zonder rekening te houden met de verantwoordelijkheden die ermee gepaard gaan. Als je een hond in huis neemt -of het nu een kleine puppy of een volwassen hond is- weet dan dat je voor je nieuwe huisdier moet zorgen voor de rest van zijn leven. Afhankelijk van de grootte en het ras van de hond, kan je nieuwe vriend 10 tot 15 jaar of langer leven. Waar sta jij over 10 jaar en hoe ziet jouw leven er dan uit? Zorg ervoor dat je klaar bent om deze levenslange verbintenis aan te gaan voordat je een hond aanschaft.

Kies verstandig

Als je een rashond wil, onderzoek dan het ras of de rassen waarin je geïnteresseerd bent. Wat vind je leuk aan die rassen behalve hun uiterlijk? Je wil natuurlijk een ras kiezen met kenmerken die goed passen bij jouw eigen levensstijl, ruimte en budget. Alle rassen hebben bijvoorbeeld verschillende energieniveaus en bewegingsvereisten. Wil je dat een hond je vergezelt tijdens het dagelijkse joggen of ga je alleen maar wandelen in het weekend? Of heb je liever een relaxte metgezel om thuis mee te chillen? Hou ook rekening met de ruif, verzorgingsvereisten, trainbaarheid en temperament van een ras. Deze hondentest kan je helpen.

Pup of volwassen?

De meeste mensen denken erover om een ​​puppy in huis te halen, maar sluiten niet uit een volwassen hond te adopteren. Puppy's zijn inderdaad zóóóo schattig, maar ze eisen wel veel tijd van je. Ze hebben uitgebreide socialisatie en training nodig in het eerste levensjaar, zodat ze kunnen opgroeien tot zelfverzekerde, goed opgevoede volwassen honden. Zindelijkheidstraining kan ook een hele uitdaging zijn, vooral voor sommige rassen. Bovendien kan het moeilijk zijn om in te schatten hoe een puppy eruit gaat zien als hij ouder wordt en hoe hij zich zal gedragen. De uiteindelijke volwassen grootte, activiteitsniveau, vachttype en temperament is slechts een gok als je naar een kleine puppy kijkt.

Een volwassen hond adopteren is vaak makkelijker. Veel volwassen honden zijn al zindelijk en hebben misschien zelfs al een basiskennis gehoorzaamheidstraining. Bij volwassen honden geldt de stelling “What you see is what you get” (je krijgt wat je ziet) in termen van grootte, energieniveau, vacht en persoonlijkheid. En wees eerlijk, volwassen honden kunnen net zo schattig, liefdevol en leuk zijn als hun jongere tegenhangers.

Waar kan je je een hond aanschaffen?

Wanneer je een hond wil aanschaffen, heb je twee opties om je nieuwe metgezel te vinden: je kan een puppy kopen bij een fokker of een puppy of volwassen hond adopteren uit een dierenasiel of opvangcentrum.

Kopen bij een fokker

Als je je zinnen hebt gezet op een rasechte pup, is kopen bij een verantwoordelijke, eerlijke fokker de beste keuze. Het online kopen van een raszuivere puppy is riskant, aangezien veel online verkochte pups afkomstig zijn van geldwolven of puppyfabrieken. Deze pups zijn over het algemeen slecht gefokt en kunnen gezondheidsproblemen of gedragsproblemen hebben. Een verantwoorde fokker daarentegen neemt de gezondheid van zijn honden en puppy's zeer serieus. Dergelijke fokkers bieden geen puppy's te koop aan met een druk op de knop. Ze willen met de potentiële kopers praten, om er zeker van te zijn dat de pups goed terechtkomen.

Probeer indien mogelijk een fokker in je omgeving te vinden, zodat je hun huis kan bezoeken en de volwassen honden (ouders) kan ontmoeten. Kopers worden aangemoedigd om een goed gesprek te voeren met de fokkers, op zoek naar signalen van verantwoord fokken en gezonde pups. Sommige dingen waarnaar je zeker moet vragen bij een goede fokker zijn:

  • Gebruikt hij zijn honden in hondenshows of evenementen?
  • Voert hij gezondheidstests uit op volwassen honden voordat ermee gefokt wordt en laat hij de resultaten van de gezondheidstests zien?
  • Geeft hij een soort gezondheidsgarantie op de pups?
  • Heeft de fokker aandacht voor een goede gezondheid en temperament?
  • Fokt hij een klein aantal nesten per jaar (heeft hij niet altijd puppy's beschikbaar)?
  • Staat hij toe dat elke vrouwelijke hond niet meer dan één nest per jaar krijgt?
  • Laat hij de pups bij de moeder en broers en zusjes tot een leeftijd van minimaal 8 weken (12 weken voor gemengde rassen)?

Adopteren uit een asiel of opvangcentrum

Als je een puppy van een gemengd ras of een volwassen hond van een raszuiver of gemengd ras wil, zul je bij het plaatselijke dierenasiel of opvangcentrum veel dieren vinden die op zoek zijn naar een gouden mandje. Er zijn regelmatig puppy's beschikbaar, maar veel informatie over de ouders ga je niet krijgen. Rasspecifieke opvangcentra kunnen je in contact brengen met rashonden, maar je kan deze ook in asielen vinden, met name gewone rassen zoals labradors en golden retrievers. Het adopteren van een hond kan je een extra goed gevoel geven, wetende dat je een leven redt en helpt om de overbevolking van dakloze huisdieren te verminderen.

Je nieuwe hond mee naar huis nemen

Als je eenmaal je nieuwe puppy of hond hebt gekozen, is het tijd om hem mee naar huis te nemen. Het wordt ten zeerste aanbevolen, en is vaak een vereiste in het contract van een fokker, om je nieuwe pup of volwassen hond binnen de drie dagen door een dierenarts te laten onderzoeken. Zorg ervoor dat de verhuis naar zijn nieuwe thuis soepel verloopt door enkele handige tips te volgen. Probeer dingen niet te forceren; laat je hond in zijn eigen tempo op verkenning gaan, hou interacties kalm en zacht en geef je pup af en toe wat tijd alleen om uit te rusten en te ontspannen, in een bench of op een zacht bed in de hoek van de woonkamer.

Of je nu een jonge pup of een oudere volwassen hond mee naar huis neemt, het kan een paar dagen of zelfs weken duren voordat hij zijn nieuwe huis leert kennen en zich op zijn gemak voelt bij jou en je gezin. Maak je geen zorgen als de gewenning even duurt, het komt wel goed! Laat je niet verleiden om al je vrienden, familie en buren uit te nodigen om je nieuwe hond te ontmoeten. Doe dit niet, in ieder geval niet meteen. Een groot feest met veel mensen kan overweldigend zijn voor een hond die nog niet gewend is aan jou of je huis. Blijf bij een of twee gasten tegelijkertijd totdat je hond meer op zijn gemak en ontspannen is.

Door routine in het (nieuwe) leven van je hond te brengen, kan hij zich sneller aanpassen. Weten wat hij elke dag kan verwachten, werkt geruststellend voor een hond. Geef hem elke dag op hetzelfde tijdstip eten, ga elke dag rond dezelfde tijd wandelen en plan korte trainingssessies in. Communiceer ook duidelijk en vriendelijk de huisregels en handhaaf deze (bijvoorbeeld geen honden in de zetel), en beloon je hond uitbundig met complimenten en geef hem af ​​en toe iets lekkers als hij gehoorzaamt. 


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen