Dat lukt mijn hond al spelend

Dat lukt mijn hond al spelend
Honden kunnen ongelooflijk veel leren, vooral wanneer ze er plezier aan beleven. Reden genoeg om te proberen of we ze niet een paar trucjes en kunstjes kunnen leren. Probeer het zonder enige dwang, maar ontspannen, met veel geduld en waardering!

Ongelooflijk wat honden kunnen!

De voor verschillende taken opgeleide diensthonden volbrengen het bijna onmogelijke bij het opsporen van slachtoffers tijdens reddingswerkzaamheden in de bergen of na aardbevingen, maken bij douane en politie hun naam als 'superspeurneus' geheel waar en zijn onmisbare helpers voor blinden en andere gehandicapte mensen. De opleiding van een dergelijke bewonderenswaardige viervoetige specialist kost echter veel tijd en ook veel geld.


Trucs en kunstjes

Onze (heel gewone) gezinshonden zullen zulke topprestaties wat betreft vaardigheden, gehoorzaamheid en zelfstandigheid in de regel niet leveren. Maar vaak genoeg verdienen ook zij onze bewondering. Al spelend lukt het ze heel wat trucs te beheersen, als we hun maar de voorwaarden daarvoor bieden.

Hoe meer we met onze viervoeter spelen, des te beter zien we wat hij graag doet en welke opgaven hem heel gemakkelijk afgaan. Hierop kunnen we verder bouwen om hem wat kunstjes te leren.

Het begint met pootje geven

Veel honden leren het pootje geven helemaal vanzelf. Het gebaar komt uit het natuurlijke repertoire aan gedragingen van onze viervoeters. Puppy's duwen zo tegen de buik van de moeder, om de melkstroom te stimuleren. Later betekent de omhooggestoken poot een plezierige verwachting: 'O ja, laten we spelen!' of'Geef!'

Zo wordt het een truc: Wacht tot uw hond uit zichzelf zijn poot opsteekt. Complimenteer hem dan, strek uw hand uit en zeg: 'Geef pootje.' Prijs hem uitbundig iedere keer dat hij dit doet. Andere methode: geef Bello het commando 'Zit' en hurk voor hem met een speeltje of iets lekkers. Laat hem het voorwerp van zijn verlangen zien, voordat u uw vuist weer sluit. Zodra hij nu met zijn poot daarnaar gaat vissen, opent u uw hand en zegt u gelijktijdig: 'Geef pootje.' Hij zal snel leren zijn poot in uw hand te leggen.

Andere poot
Zodra hij het pootje geven beheerst, kan uw hond ook leren u naar wens zijn rechter- of zijn linkerpoot te geven. Als hij u weer een pootje geeft, zegt u: 'de andere' en u strekt zo uw hand naar hem uit, dat hij die makkelijker met zijn andere poot bereikt. Geef hem een compliment en een beloning als het lukt, en tevens nog een keer het commando 'de andere'.

Afklappen
'High five!' heet het afklappen met de vlakke hand onder sportvrienden. Uw hond kan dat ook.
Laat u eerst een pootje geven en druk deze heel zachtjes naar boven, totdat poot en hand elkaar loodrecht raken. Zeg daarbij 'High five' of 'Klap'.

TIP: Vier poten heeft de hond
Het is de moeite waard uw hond ook te leren om u zijn achterpoot te geven. Wacht tot hij zijn achterpoot optilt en houd uw hand eronder. Groot compliment en een beloning, als hij met zijn achterpoot uw hand aanraakt. Voer hiervoor nu een nieuw commando in, bijvoorbeeld 'Klauw'. De truc is praktisch gezien heel nuttig: van een hond die u bereidwillig alle vier zijn poten aanreikt, is na een winterwandeling gemakkelijker de zoutachtige sneeuwblubber te verwijderen. Bovendien kunt u hem zonder problemen helpen, wanneer hij ergens in is getrapt.

Zeg dag!
Wanneer uw hond het pootje geven en afklappen beheerst, kunt u nog een volgende stap proberen: met de poot zwaaien. Zo leert hij het: speel 'afklappen', maar trek uw hand een klein beetje terug, in plaats van naar zijn poot toe te gaan.

Geef hem een compliment en een beloning, als hij zijn poot boven houdt. Dan kunt u ook het nieuwe commando invoeren, bijvoorbeeld 'Zeg dag!'

Nog meer plezier met de pootjes
Met zijn poten kan uw hond u zelfs menig klusje uit de hand nemen. Het begin is verbluffend eenvoudig: zet een voorwerp op de grond dat eenvoudig omvergeworpen kan worden, bijvoorbeeld een lege plastic fles, een kegel, enz. Maak uw hond hierop opmerkzaam en complimenteer hem, als hij interesse toont. Wanneer hij ernaartoe loopt en
aan het voorwerp snuffelt, krijgt hij een kleine beloning, tikt hij er kort met zijn poot tegenaan zelfs een grote. Zodra hij het voorwerp echt aanraakt of omgooit, krijgt hij weer een groot compliment en het nieuwe commando, bijvoor-beeld 'Pak!' wordt gegeven.

Deur dicht!
Verzoek Bello 'Pak! - Deur dicht!' en moedig hem aan wanneer hij in de richting van de deur loopt. Een compliment krijgt hij wan¬neer hij de deur aanraakt en een dikke beloning, als hij de deur echt op een kier zet of laat dichtvallen. Al snel is het commando 'Deur dicht!' genoeg. Op dezelfde manier leert hij ook na het signaal 'Licht uit!' de voetschakelaar van een staande lamp of zelfs de lichtschakelaar aan de muur te bedienen. Slimme hond!

Deur open!

Als uw hond de juiste grootte heeft, kan hij ook de deur openmaken. Wijs naar de klink en draag hem op: 'Pak! - Deur open!' Geef hem lof en beloning, als hij erin slaagt de klink naar beneden te duwen en de deur te openen.
Vanaf nu dient u deuren af te sluiten die u niet geopend wilt hebben. Of brengt u op deze deuren een draaiknop aan in plaats van een klink. En scheld niet te hard, wanneer hij het toch probeert.

De voorstelling kan beginnen!

Als uw hond graag in het middelpunt staat, moet u een paar trucs voor op het toneel met hem oefenen. Hij zal ze zo trots als een pauw uitvoeren.

Buiging!
Omdat een (speelse) buiging tot het natuurlijke gedragsrepertoire van een hond behoort, kan hier gemakkelijk een truc mee gedaan worden. Wacht af tot uw hond in zijn spel aanstalten tot een buiging maakt en loof hem, zodra zijn kop naar beneden en zijn achterste naar boven gaat. Of houd een lekker hapje voor zijn neus en breng dit langzaam tussen zijn poten naar beneden. Geef veel lof en een beloning, wanneer hij zijn kop naar beneden richt en zijn achterste omhoog doet. Als nieuw commando is bijvoorbeeld 'Buiging!' geschikt.

Beenslalom

Een spel dat door de natuurlijke omstandigheden alleen voor kleine tot hoogstens middelgrote honden geschikt is. Neem in iedere hand iets lekkers en loop met grote, langzame passen rechtdoor. Moedig hierbij uw hond aan een slalom te maken tussen uw benen door. Complimenteer hem, zodra hij daarop ingaat. Een beloning krijgt hij echter altijd alleen maar aan de buitenzijde van een been, zodat hij zich niet tussen uw benen op blijft houden.

Al snel loopt het als vanzelf: een pas - en uw hond loopt tussen uw benen door naar links. Een pas - en uw hond loopt naar rechts. Nog een pas - en uw hond loopt naar links...

Variant in het staan: ga met de benen uit elkaar staan (met in beide handen weer een lekker hapje) en laat de hond een serie 'acht-jes' om uw benen heen lopen. Voor gevorderde honden kan in deze oefening ook nog een verandering van richting worden ingebouwd.

Pang!
Voor toneelspelers een grote uitdaging: de 'toneeldood'. Voor uw Oscarwinnaar een welkome ontspanningsoefening na een wild spel. Geef hem eerst het commando 'Lig!' of 'Af.', ga vervolgens gehurkt naast hem zitten en houd iets lekkers voor zijn neus. Leid dit lekkere hapje dan heel langzaam aan de kant van de hond naar achteren - de hondenneus volgt het hapje hardnekkig - en uiteindelijk over de hondenrug naar de andere kant van het dier.

Dit is het moment dat Bello zich op zijn zij laat vallen, want anders kan hij het lekkers niet meer met zijn neus volgen. Zeg nu 'Pang!' en geef hem zijn beloning. Na verloop van tijd, misschien na 100 of 1000 herhalingen, laat hij zich al op zijn zij vallen als hij alleen maar het woord 'Pang!' hoort.

Als uw hond 'meespeelt', kunt u hem met het hapje ook zo ver brengen, dat hij op zijn rug komt te liggen. Zeg dan pas uw commandowoord.


De Show gaat verder

Uw hond laat graag kunstjes zien? Leer hem er nog een paar nieuwe!

Opzitten
Geef Bello het commando 'Zit' en laat hem een speeltje of iets lekkers zien. Houd deze beloning boven zijn kop (niet te hoog, want dan staat hij op).Zodra hij zijn voorpoten optilt en overeind komt, zegt u bijvoorbeeld 'Op' en prijst u hem en geeft u hem iets lekkers.

Rolling Stone

Gaat uw hond wanneer hij zich uitstrekt of gaat slapen ook wel eens op zijn rug liggen? Dan laat hij zich op commando aan het rollen brengen. Laat hem gaan liggen met het commando 'Lig'. Lok hem dan op zijn zij met speelgoed of iets lekkers zoals bij de truc 'dood op het toneel' en dan nog verder en verder. Lof en een beloning voor hem, wanneer hij uiteindelijk omrolt. Voer nu het nieuwe commando 'rollen!' in. Het liefste rolt uw hond overigens op het gras.

Wat zegt de hond?

Hoe een beschaafd gesprek van mens en hond kan klinken, ervaart het verbaasde publiek, wanneer u uw hond blaffen op commando hebt geleerd. Misschien leert uw viervoeter het geheel vanzelf: let erop wanneer uw hond uit zichzelf blaft (bv. als de deurbel gaat). Complimenteer hem dan en zeg: 'Wat zegt de hond?' Geef hem iets lekkers, als hij op de vraag 'antwoordt'.

De zanger
Zingen kan uw hond niet met speciale oefeningen leren, maar misschien is hij een muzikaal 'natuurtalent'. U kunt hier gemakkelijk achter komen, wanneer u mondharmonica of fluit speelt of wanneer u zelf hoog gaat zingen. Herinnert Bello zich zijn voorouders de wolven en begint hij jankend met het concert mee te doen? Prachtig!

De brenger
Applaus oogst uw viervoeter gegarandeerd, als hij zijn apporteerkunsten laat zien.
Oefen met de meest verschillende voorwerpen (bv. de tas met de ontbijtbroodjes, de afstandsbediening, het verjaardagscadeau voor het baasje of de opgerolde krant) en motiveer hem uitbundig met lof en beloningen bij iedere geleerde stap. Sinds het succes van de PET-fles is het voor Bello zelfs heel eenvoudig geworden om het baasje af en toe blij te maken met een koel drankje. Als hij dan nog geen beloning verdient!

TIP: Ruilen van de buit.

Uw hond apporteert weliswaar braaf, maar hij wil zijn 'buit' absoluut niet afgeven? Oefen dan eerst met het 'ruilen van de buit'. Zeg tegen de hond 'Geef hier!' en bied tegelijkertijd speelgoed aan (of het beproefde lekkere hapje) op uw uitgestrekte hand. Hij krijgt een groot compliment als hij zijn 'buit' afgeeft. En natuurlijk krijgt hij uw ruilobject. Na een paar keer oefenen heeft hij alles correct met elkaar verbonden.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


3 reacties

Bieke Van Gijsegem

Leuk artikel ! Inspirerend!

Bedankt voor de tips

Bieke Van Gijsegem

Inderdaad, 'k vind het nog altijd erg grappig! Weet je, dikwijls is het zo dat je je hond geen trucjes moet leren, je moet gewoon de dingen die hij toch al uit zichzelf doet, een naam geven en een menselijke interpretatie, en je bezoekers vinden direct dat je hond een echte circushond is!EMO 3


Een reactie plaatsen