De oorsprong van dominante agressie
Dominante agressie heeft zijn oorsprong bij de wolven. Wolven zijn de 'voorvaders' en de dichtste familie van honden. Wolven leven in roedels. Elke roedel heeft een bepaalde hiërarchie. Elke wolf weet wat zijn rang is tegenover andere leden van de roedel. De meest dominante wolf heeft de leiding en is de baas over bepaalde levensbehoeftes zoals voedsel, water, rustzones, ... Bij een stabiele hiërarchie is er vrijwel geen agressie. Als de hiërarchie onstabiel lijkt, dan komt agressie naar boven tot de meest dominante wolf de leiding genomen heeft.Dominante agressie bij tamme honden
Bij tamme honden kan dominante agressie op dezelfde manier ontstaan: ze hebben het gevoel dat er een onevenwichtige hiërarchie is, in het gezin. Hij kan agressie tegenover zijn baas uiten, als hij voelt dan zijn positie bedreigd wordt. Verlies van dominantie over zijn eten, over een voorwerp, of de voorkeur die plots uitgaat naar een ander dier, dit zijn allemaal omstandigheden waarbij dominante agressie de kop kan opsteken.Dominante agressie varieert van licht tot intensief. Vaak komt de agressie pas naar boven als een hond sociaal volwassen is, rond zijn 2 jaar. Dominante agressie houdt een risico in voor mensen die ermee geconfronteerd zijn. Zeker als er kinderen in de buurt zijn, wordt het gevaarlijk. Kinderen bevinden zich op ooghoogte van de hond, wat van hen een makkelijk doelwit maakt.
Hoe herken je dominante agressie?
Observeer je hond wanneer hij agressief gedrag vertoont. Bij dominante agressie neemt hij vaak, maar niet altijd, een dominante pose aan. Dit is een heel rechte of stijve houding van het lichaam, zijn blik is sterk gefocust, zijn nekharen staan overeind en ook zijn oren en staart staan enorm stijf. Hij gromt, bijt, snauwt of valt uit. Sommige honden hebben bepaalde kenmerken van dominante agressie, maar tonen niet alle kenmerken van de houding. Dan spreken we vaak van een agressie tussen dominantie en angst.Agressie kun je, al op voorhand, aanpakken bij de opvoeding. Leer hem dat jij zijn baasje bent, dat niet alles een bedreiging voor zijn positie vormt en dat je agressief gedrag niet duldt. Zo wordt de kans dat hij zich bedreigd zal voelen kleiner en zal hij zich misschien minder rap strijdvaardig opstellen.
Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
De houding die in de tekst beschreven wordt: een zogenaamde hoge houding kan in plaats van dominantie agressie beter "zelfverzekerde agressie" genoemd worden. Er is dan sprake van onzekere en zekere agressie. Dis is nauwkeuriger dan te spreken van dominantie agressie en angst agressie.
De oude denkbeelden over dominantie zijn inmiddels achterhaalt.
Hier is meer informatie over dit onderwerp te vinden: Doghouserockwww.doghouserock.nl/training/dominant.php