Dominante agressie bij je hond

Dominante agressie bij je hond
Elke hond heeft een bron van agressie in zich. Bij bepaalde rassen komt de agressie meer tot uiting dan bij andere, zoals bij Terriërs of Dobermann Pinschers. Mannetjes zijn vaak agressiever dan vrouwtjes. Vruchtbare mannetjes zijn agressiever dan gecastreerde mannetjes. Gesteriliseerde vrouwtjes zijn agressiever dan vruchtbare vrouwtjes. Agressie komt niet bij elke hond naar buiten. Toch kunnen sommige honden heel agressief gedrag vertonen: dominante agressie.

De oorsprong van dominante agressie

Dominante agressie heeft zijn oorsprong bij de wolven. Wolven zijn de 'voorvaders' en de dichtste familie van honden. Wolven leven in roedels. Elke roedel heeft een bepaalde hiërarchie. Elke wolf weet wat zijn rang is tegenover andere leden van de roedel. De meest dominante wolf heeft de leiding en is de baas over bepaalde levensbehoeftes zoals voedsel, water, rustzones, ... Bij een stabiele hiërarchie is er vrijwel geen agressie. Als de hiërarchie onstabiel lijkt, dan komt agressie naar boven tot de meest dominante wolf de leiding genomen heeft.

Dominante agressie bij tamme honden

Bij tamme honden kan dominante agressie op dezelfde manier ontstaan: ze hebben het gevoel dat er een onevenwichtige hiërarchie is, in het gezin. Hij kan agressie tegenover zijn baas uiten, als hij voelt dan zijn positie bedreigd wordt. Verlies van dominantie over zijn eten, over een voorwerp, of de voorkeur die plots uitgaat naar een ander dier, dit zijn allemaal omstandigheden waarbij dominante agressie de kop kan opsteken.

Dominante agressie varieert van licht tot intensief. Vaak komt de agressie pas naar boven als een hond sociaal volwassen is, rond zijn 2 jaar. Dominante agressie houdt een risico in voor mensen die ermee geconfronteerd zijn. Zeker als er kinderen in de buurt zijn, wordt het gevaarlijk. Kinderen bevinden zich op ooghoogte van de hond, wat van hen een makkelijk doelwit maakt.

Hoe herken je dominante agressie?

Observeer je hond wanneer hij agressief gedrag vertoont. Bij dominante agressie neemt hij vaak, maar niet altijd, een dominante pose aan. Dit is een heel rechte of stijve houding van het lichaam, zijn blik is sterk gefocust, zijn nekharen staan overeind en ook zijn oren en staart staan enorm stijf. Hij gromt, bijt, snauwt of valt uit. Sommige honden hebben bepaalde kenmerken van dominante agressie, maar tonen niet alle kenmerken van de houding. Dan spreken we vaak van een agressie tussen dominantie en angst.

Agressie kun je, al op voorhand, aanpakken bij de opvoeding. Leer hem dat jij zijn baasje bent, dat niet alles een bedreiging voor zijn positie vormt en dat je agressief gedrag niet duldt. Zo wordt de kans dat hij zich bedreigd zal voelen kleiner en zal hij zich misschien minder rap strijdvaardig opstellen.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


9 reacties

Alexandra Wilkinson

De houding die in de tekst beschreven wordt: een zogenaamde hoge houding kan in plaats van dominantie agressie beter "zelfverzekerde agressie" genoemd worden. Er is dan sprake van onzekere en zekere agressie. Dis is nauwkeuriger dan te spreken van dominantie agressie en angst agressie.
De oude denkbeelden over dominantie zijn inmiddels achterhaalt.
Hier is meer informatie over dit onderwerp te vinden: Doghouserockwww.doghouserock.nl/training/dominant.php

Alexandra Wilkinson

Overigens is de foto van de dalmatier bij dit artikel niet een foto van een zelfverzekerde agressieve hond (of dominant agressie zoals het bijschrift vermeld). De oren liggen plat in de nek, de kiezen zijn zichtbaar en de ogen volgen niet de richting van de neus; kenmerken van onzekere agressie.

Sunchelai Poelman

Wanneer een hond agressief is, dan is een ding heel duidelijk: DE HOND HEEFT STRES. Een normale hond zal niet agressief worden wanneer zijn omgeving stabiel is en wanneer hij weet wat er van hem verwacht word. Dan is er nog eens een verschil, tussen agressie en bang zijn. Veel mensen weten het verschil niet. Een hond die bang is zal zich zoiezo eerst van zijn probleem proberen terug te trekken voordat hij bijt, vaak is het dan ook nog zo dat een bange hond 1x snel hapt als waarschuwing en als verdediging maar zijn bedoeling is niet om te vechten, een agressieve hond daarin tegen wil jou gewoon of uit de buurt hebben of een gevecht met je aangaan. Wanneer het laatste van toepassing is dan kun je beter het probleem uit de weg proberen te gaan. Wanneer een hond vast besloten is om zich helemaal op jou te richten, zijn tanden bloot te geven, en JOU duidelijk aan kijkt dan is het goed mis. In deze omstandigheden kun je beter stil blijven staan/zitten en hem niet aankijken en wachten tot dit insident over is of eventueel langzaam omdraaien en van de hond weg lopen. Mocht het zo zijn dat je alvorens weet dat je hond broodnijt heeft en zodra je bij zijn voerbak in de buurt komt hij je het liefst wil verscheuren, zorg dan dat je een muilkorf hebt, doe hem deze om wanneer de hond op zijn gemak is en loop dan naar zijn voerbak. Hij kan in deze situatie niet veel doen dus maak er gebruik van. Zodra hij op je af komt leg je hem op zijn rug neer en wacht tot hij ontspant. (dit gebeurt in de natuur ook) Op het moment dat hij zich ontspant geeft hij zich over, zo ga je uiteindelijk met hem te werk om dit probleem volledig op te lossen!

kan dit artikel niet vinden (verouderd mss)

kan dit artikel niet vinden (verouderd mss)

kan dit artikel niet vinden (verouderd mss)

kan dit artikel niet vinden (verouderd mss)

hangt een beetje van ras af zeker ...
toen onze hond als pup bij ons kwam .. was hij bang van mensen
Hij toonde agressie bij wandelingen naar andere mensen als ze te dicht kwamen
Wilde in huis zijn eigen willetje uitvoeren
,
Hij had een baas nodig met duidelijke richtlijnen
Hebben hem in hand genomen
Nul tolerantie bij wandelingen
Bij een bevel in huis ,
Een gelukkige hond zou een hond zijn met goede en strenge baas ..dus aan het werk
Het was niet gemakkelijk, we hebben stand gehouden en hebben nu een lieve gelukkige hond
We houden rekening met zijn karakter e, zijn angsten ..want het was eerder angst agressie
Dat heeft toch meer dan één jaar geduurd

Dorien Beije

Een consequente baas geeft duidelijkheid aan de hond waardoor deze zich veilig kan voelen.


Een reactie plaatsen