Wanneer is euthanasie de oplossing?
Euthanasie kan om verschillende redenen toegepast worden, afhankelijk van de aard van het probleem en het soort dier. De meest voorkomende redenen voor euthanasie bij honden zijn:- Het verlossen van het dier uit zijn lijden
- Een ongeneeslijke of terminale ziekte
- Extreme gedragsproblemen
- Een gecompliceerde ziekte of verwonding die vaak extreem veel geld kost waardoor de eigenaar de behandeling niet meer kan betalen.
Procedure
De euthanasie verloopt in twee fases:- Hier krijgt de hond een verdoving. Het dier zal langzaam zijn bewustzijn verliezen en in slaap vallen.
- Als de hond verdoofd is, krijgt het een euthanasiespuitje. Dit legt het hart stil. Het dier is verdoofd en zal er dus ook niets van merken. Het dier kan hier en daar nog wat spiertrekkingen vertonen, maar daar voelt het dier helemaal niets van.
Na de euthanasie
Als het dier gestorven is, bestaan er verschillende mogelijkheden om de hond een rustplaats te geven:- In Nederland is het begraven van de hond in uw eigen tuin toegestaan, zo lang u dit maar op minimaal 75cm diepte doet. In Belgie is het in sommige gemeentes wel toegestaan, en in andere gemeentes niet. Het is dus verstandig uw plaatselijke regelement op te vragen bij de politie.
- Het dier kan meegegeven worden met een bedrijf dat honden en katten verbrandt.
- De hond kan gecremeerd worden. Bij crematie kan je persoonlijk aanwezig zijn. De urne kan daarna bij je thuis geplaatst worden of uitgestrooid worden.
- Begraven op een dierenbegraafplaats. In Nederland zijn er op diverse locaties dierenbegraafplaatsen. In Belgie zijn er maar twee.
Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
Wij hebben bij onze Kyra ook gekozen voor euthanasie... ze heeft geleden aan zware arthrose, zo erg dat we zelfs een rolstoel voor haar gekocht hadden. Omdat het een ijzersterke hond was met een grote drift om te werken voor de baas kwamen we er erg laat achter dat ze deze aandoening had en was er geen genezing meer mogelijk. Onze dieren arts is bij ons thuis gekomen en alles is op een hele fijne rustige manier verlopen, na het eerste spuitje is Kyra nog naar de dieren arts gestrompeld om hem een lik te geven als dank.. na de 2e is ze heel rustig ingeslapen. Wij hebben Kyra gecremeerd, haar urn heeft een mooi plekje in huis gekregen. Voor ons is dit een mooi afscheid geweest van onze kanjer, die slechts 8 jaar, 8 manden en 8 dagen oud heeft mogen worden...