Fietsen met je hond

Fietsen met je hond

Bestaat er een manier om zelf te sporten en je hond voldoende beweging te geven? Jazeker! Fietsen met je hond kan voor zowel baasje als hond gezond en ontspannend zijn. In dit artikel lees je hoe je het best aanpakt en waar je voor moet opletten.
 

Hoe moet het?

Ten eerste moet je hond volgroeid zijn. Een puppy laat je best nog niet langs je fiets lopen. Ten tweede moet je je hond natuurlijk naast de fiets leren lopen. Volgens het fietsregelement moet je hond ook rechts van de fiets lopen, terwijl je zelf de rechterkant van de weg neemt. Op die manier fiets je zelf tussen het verkeer en je hond. Als laatste mag je zeker ook niet te hard fietsen. Zorg er voor dat je hond netjes kan meedraven en dat hij niet moet sprinten om je bij te houden.

Het spreekt voor zich dat je kleine gezelschapshondjes niet naast de fiets laat lopen. Een grote, geoefende hond kan het na oefening normaal 8-10 km volhouden.
 

Oefenen

Je hond zal eerst moeten wennen aan de fiets. Laat hem er bijvoorbeeld eens aan snuffelen en er omheen lopen. Beweeg een beetje met de fiets, zodat de hond ook hieraan vertrouwd geraakt. Gebruik een paar keer de fietsbel zodat hij ook daar aan went.

Vervolgens kan je met de fiets in de hand en de hond aan de lijn lopen. Laat je hond aan de rechterkant lopen terwijl je zelf aan de linkerkant loopt. Als hij dat kan, kan je ook korte stukjes op de fiets zitten. Geef je hond een beloning als hij netjes naast de fiets loopt.

Je hond mag niet meer reageren op zaken als auto’s, andere fietsers, joggers,…. indien je hond uitvalt naar iets kan je een serieuze valpartij hebben. Je hond heeft ook wat meer bewegingsvrijheid. Dus wees zeker van je stuk.

Als je hond gewend is aan de fiets en zijn omgeving, kan je een trainingsschema beginnen op te bouwen. Let erop dat je je hond niet compleet uitput.
 

De conditie van de hond

Begin niet te hard, denk niet omdat je een fitte hond hebt dat hij meteen een uurtje naast de fiets kan lopen. Begin met een fietstochtje van 5 tot 10 minuten en bouw heel langzaam op. Bijna alsof je zelf de afstand zou moeten lopen.

Er zijn speciale materialen in de handel om je hond aan je fiets te hangen. Probeer deze te gebruiken. Vermijd zeker slipkettingen en dergelijke. Het beste is nog met een kwalitatief goed harnas voor honden te werken.
 

Veiligheid boven alles

Zorg er voor dat jij en je hond goed zichtbaar zijn. Een reflecterend vest voor beide is geen overbodige luxe. Hoe beter jullie zichtbaar zijn, hoe minder kans op ongelukken. Neem ook altijd drinken mee voor je hond en kijk na een fietstocht zijn poten goed na.

We willen je ook aanraden om volgende woordjes aan te leren. Klaar, Vertrek, Stop (lijkt me allemaal duidelijk) en vertraag (voor het geval als je rustig gaat remmen).

In ieder geval veel fietsplezier.
 


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


31 reacties

Huisman Hesci

Wat ik helaas mis is dat het het beste kan gaan fietsen als de hond ongeveer 1 jaar oud is
Denk ook aan de tempraturen, een hond heeft eerder last van de warmte dan de kou
Ga dus niet fietsen als het warmer dan 20 graden isEMO 8

Davy Agten

Klopt helemaal Hesci

Nicole Rowaan

Onze Levi is nu bijna 10 maanden oud en wij willen binnenkort ook met haar beginnen met fietsen. Of denken jullie dat dit nog te vroeg is?? Ook wil ik haar eerst laten rontgenen, iemand daar ervaring mee?

Je ziet in de zomer inderdaad veel mensen die toch met de hond gaan fietsen (of hard lopen) wanneer het boven de 20 graden is, dit is zoooooooooooooo gevaarlijk!! Ik denk dat de mensen niet weten wat ze de hond aandoen...

Huisman Hesci

Met 10 maanden kan je al wel rustig de hond laten wennen door deze lopend naast de fiets mee te nemen
Hou de hond daarbij wel aan de rechterkant van de fiets
Aangezien je nu wel in de winterperiode zit heeft het straks eigenlijk nog weinig zin ivm met de vorst en gladheid
Zodra ze gaan stooien is het helemaal gebeurd, je kan dan beter wachten tot het weer voorjaar word

Je kan een hond idd laten rontgenen, heb je altijd meer duidelijkheid
Bij de duitse herder kan je de hond af rongtenen op de heupen op de leeftijd van 12 maanden.
Met de ellebogen kan het pas vanaf 18 maand

Nicole Rowaan

Ja das waar, met al die gladheid is het fietsen inderdaad geen pretje. Maar laten wennen kan inderdaad wel. Ok, vanaf 12 maanden rontgenen. Dan moeten we dat maar gaan plannen. Wellicht nog tips waar?

Alvast bedank!

Huisman Hesci

Als je je hond officieel af wilt laten rongenen kan dat dacht ik niet bij alle dierenartsen
Ik heb mijn jongste teef onlangs in duitsland (kleve) laten rontgenen omdat dat voorbij ook dicht in de buurt was
De foto's worden dan niet naar de Raad van beheer gestuurd maar daar naar de duitse rasvereniging
Je moet dan een kopie van de stamboom opsturen naar de SV (duitse rasverenmiging)

Huisman Hesci

voorbij moet voor mij zijn EMO 9

Nicole Rowaan

ok, duidelijk. Dank je wel. Ik denk dat ik dan bij het VDH even ga informeren, Kleve is mij toch iets te ver uit de buurt..

Huisman Hesci

oke sucses

Ton van Poppel

Wat me regelmatig opvalt is dat mensen de hond aan de linkerkant laten lopen. Levensgevaarlijk ! Een auto kan zo je hond aanrijden. Ook zie ik wel eens dat mensen meer dan één hond naast de fiets laten lopen. Dit mag niet, je mag maar één hond naast de fiets laten lopen.
Je hond in galop laten lopen is niet goed, hij moet in draf lopen.

ik lees dat de hond alleen maar mag draven maar onze hond die houdt van rennen naast de fiets
dus na een zekere afstand stoppen we en plaatsen haar terug in de hondenkar om haar terug te laten
haar gang gaan na een verplichte rustpauze want om haar te doen draven moet je haar pijn doen door haar riem aan te halen en ik denk niet dat dit de bedoeling is van fietsen met je hond

Huisman Hesci

De draf gan is een gang die de hond het langst volgoud omdat deze zo gelijkmatig is
Je hoeft de hond niet echt pijn te doen om hem in draf te laten lopen maar het is wel zo dat jij bepaald en niet de hond
Daar zal je heel consequent en duidelijk in moeten zijn
Verlies nooit je geduld want dan heb je kans dat je meer kwaad dan goed doetEMO 8

_cindytjuh_ _cindytjuh_

ik zou dit ook graag kunnen met mijn hond
maar tis nog zeker ni vo direct ze ze is pas twee maand
eigenlijk vind ik het persoonlijk echt wel gevaarlijk
je mag je hond dan nog door en door kennen e
je weet nooit dat er een keer iets onverwachts gebeurd e
en stel daj hond dan onder een auto loopt
dan had je gewenst dat je dat nooit had gedaan
want dan is het te laat natuurlijk
ik zou mijn hond dan vb een uurtje laten loslopen (waar het mag en waar ze geen ongelukken veroorzaakt of kan krijgen) dat is ook een optie e
of niet soms?EMO 4

Ton van Poppel

Cindy,

Hoe kun je het in je hoofd halen bij een hond van 2 maanden.
Een hond moet eerst helemaal volgroeid zijn. Dit geldt overigens ook voor behendigheid.
Hij moet minimaal 1 jaar oud zijn.

_cindytjuh_ _cindytjuh_

@ tonvanpoppel !
had je nu echt gedacht dat ik dat ging doen ??EMO 5
IK DENK DAT JE MIJN TEKSTJE NIET GOED HEBT GELEZEN DAN !!
ik zij het zal nog niet voor direct zijn !!
ik weet dit ook wel hoor dat een hond eerst moet uitgegroeid zijn tzou maar erg zijn dat ik een hond heb
anders
TIP : LEES de volgende keer beter de tekst voor je zo reageerd
alvast bedankt !!

Davy Agten

Mogen wij vragen om wel altijd vriendelijk te blijven.
Ik ben er zeker van dat alle raad goed bedoeld is.

Ton van Poppel

Ja oké Davy

Bieke Van Gijsegem

Hond loopt aan de verkeerde kant van de fiets op fotootje, hèhèEMO 4

Fransca van den Aardweg

Ik ben net terug van een tochtje op de scootmobiel met mijn Golden retriever 'SARAH' recht aan de lijn.
Ging prima...lijn netje gebogen en sarah heel ontspannen!
Nu rustig opbouwen want het voorjaar komt eraan!EMO 1!!!

@tonvanpoppel. Hoezo mag je je hond niet laten gallopperen? Ik heb een duitse staande korthaar van 1 jaar en 7 maanden. Ga er inmiddels iedere dag mee fietsen en regelmatig trek ik sprintjes (hij loopt altijd los, niet aan de riem) en dan haalt hij mij lachend in. Ook al fiets ik 35 km per uur, hij rent me voorbij en kijkt even opzij alsof hij zeggen wil: "Is dat alles wat je in huis hebt?" Volgens mij moet je per ras en ook nog per individuele hond kijken wat past. Ik kan rustig 10 km fietsen (heb dit uiteraard rustig opgebouwd) met een normale snelheid van 20 - 25 km per uur. Hij stopt regelmatig om te snuffelen, in het water te springen, achter een konijn of vogel aan te gaan en haalt mij dan weer in... Zelfs bij die snelheden heeft hij regelmatig zijn bek dicht. Niks tong eruit, gewoon kop naar voren en flapperen met die oren.. Volgens mij kan dat prima en is het heerlijk voor mijn hond, en ook nog gezond. Dit zijn honden met een buitensporige conditie en daarom moet je ook veel met ze bewegen. Maar misschien hebben andere mensen een andere mening en dan hoor ik dat graag!

Ton van Poppel

Reactie op Geepstar: Vorige week heeft de instructeur op de hondenschool ook nog verteld dat een hond in draf naast de fiets moet lopen, hij mag niet galopperen. Galopperen is slecht voor de gewrichten en als een hond in draf loopt is dit beter voor zijn uithoudingsvermogen. De hond loopt in draf veel rustiger dan in galop. Jij moet je snelheid aanpassen aan het draven van je hond. Deze snelheid is natuurlijk bij ieder ras anders.
Er zijn cursussen en examens voor het lopen met de hond naast de fiets: U.V.: Uithoudingsvermogen, deze cursus leert tevens het opbouwen van tijd en kilometers die je mag en moet fietsen met je hond.

Wimbo Wimbo

Zoals de meeste mensen hier wel weten, hebben we twee Podenco's. En die kunnen rennen!! Het zij namelijk rasechte jacht\honden. Hebben een erg groot uithoudingsvermogen en een topsnelheid van ongeveer 65 km/uur. En dat haal ik noooooooit op mijn fiets... De oudste heb ik na ongeveer 1.5 jaar eens meegenomen op de fiets. Niet AAN de fiets, nee, aan de politieriem (dus NIET met zo'n veer AAN de fiets) en een Julius harnas. Eerst langzaam en in een rustige omgeving. Of ie nooit anders had gedaan. Hij op de stoep (kijk uit voor lantaarnpalen!!) en ik op de weg. Eigenlijk toen we even gelopen hadden, trekken. Zo van; hé kom op, ik wil wel! Dus eventjes de sokken erin. We reden nu tussen de weilanden. Mijn snelheidsmeter gaf uiteindelijk 35 km/uur aan (Pfffff..... da's toch aardig trappen) maar hij deed het met een vinger in zijn neus. Van te voren had ik hem al alle loop-routes geleerd met de bijbehorende commando's: halt, blijf, links, rechts, enz. Nou, die komen op de fiets goed van pas en hij vond het rennen heerlijk. Ik had een klein plastic bakje meegenomen met een bidon water en ook die kwamen van pas (het was redelijk warm buiten)

Nog even dit: In Duitsland gevallen met de hond. Er kwam een agressieve hond uit een tuin gesprongen. Brown schrok, trok me omver en ik had een kapotte fiets, knie kapot, zere schouder, navigatie systeem stuk. Hond pleite, geen eigenaar te zien, in de boerderij waar ie vandaan kwam niemand thuis. Nou, lekker dan! Net de stoeprand niet geraakt met mijn hoofd. Andere dag meteen ((!) een fietshelm gekocht. En die kwam me later nog goed van pas tijdens een soortgelijk ongeval. Dus dat kan ook! Maar NOOIT je hond los laten lopen (zoals ik hier las) Behalve dat het verboden is is het link. Ik doe het iig niet.

Als laatste: Het viel me meteen eigenlijk al op, dat automobilisten je eigenlijk altijd netjes voorrang geven op kruisingen en zo. (Ook al heb je geen voorrang) Opvallend. Allemaal hondeneigenaren...?

Ik stel me de vraag of het Belgische verkeersreglement toelaat om op de openbare weg te fietsen met de hond? Ik heb bijvoorbeeld een "hond springer" (is een toestel om aan fietsframe te bevestigen, bevat ook een veer om het mogelijke rukken van de hond te dimmen) en werd door politie al twee keer verboden zo verder te fietsen.

Francis Warrinnier

ik ben sedert februari 2016 minder valide door een val , en had net mijn trouwe viervoeter geadopteerd , mijn beste kameraad heeft toen 4mnd in mijn huis getrokken om ervoor te zorgen , en hij gaat nu nog steeds 2x daags met hem gaan wandelen , toen ik na 4mnd eindelijk thuis kwam kon ik nog niet met hem naar buiten , maar na een paar maanden heb ik het toch gewaagd , toen heeft ie mij wel enkele malen tegen de grond getrokken , maar ik bleef aanhouden en na een tijd ging het beter , ik moest wel tot ik uiteindelijk mijn driewielfiets had , dan heb ik onmiddellijk een fietsbeugel met veer besteld en geplaatst en erna zijn we gelijk vertrokken , tot mijn grote verbazing was hij er onmiddellijk mee weg en nu gaan we bijna alle dagen samen fietsen , ik woon op den buiten en we genieten er beiden met volle teugen van , hij zou uren aan een stuk kunnen doorgaan maar het is dan ook een Siberische Husky , echt een lieveling en tot wat ik dikwijls hoor van andere husky baasjes is hij heel kalm in huis en heeft ook nog nooit iets stuk gemaakt , zo dat was het , groetjes aan alle baasjes tattaa

idem michel

ik heb zelf een adoptie hond uit spanje met veel cairn terrier invloed hij loopt altijd rechts naast me op bij de fiets en loopt los als hij rent is hij niet bij te houden electrisch ondersteund +- 20 km per uur (niet de hele tijd korte stukjes )hij doet niks liever

Aikoo Aikoo

LET OP ! in België is het bij een oude wet verboden om met een hond te fietsen en dat op geen enkele manier.( het is een oude wet die verbiedt honden in te spannen )Over deze wet is er op dit ogenblik veel verwarring. .Je moet maar pech hebben dat je een politieagent tegen komt die die dag zijn sterren nog moet halen.Want hij mag je verbaliseren.
In landelijk gebied wordt het oogluikend toegelaten.Maar in het centrum van het dorp of stad en de openbare weg moet je maar eens pech hebben.
Dus een trottinette is een uitkomst en een gaatje in onze wetgeving.Want dit is geen fietsEMO 8. Maar let op je hond mag niet trekken! Bovendien mag een trottinette op het voetpad rijden aan aangepaste snelheid. Goed voor beiden en nog prettig ook.Voorspannen wordt ook gedaan ,maar het mag alleen als je lid bent van een Dogscooting/Mushing club en alleen met officieel erkende trekhonden
.Natuurlijk in bos en weide is er weinig controle he.Het logische verstand zegt ook dat je geen klein hondje laat trekken.Nochtans mijn kleine Inu draaft en soms een kort spurtje ,vrolijk naast mijn trottinette en hij vindt het nog leuk ook.

Jammer dat ik hier niet rechtstreeks van de PC een foto kan invoeren
EEN HINTJE voor de administrator EMO 15

Voor meer duidelijkheid bekijk deze link eens:
http://www.stepbond.be/fra/is-steppen-met-hond-toegestaan-bij-wet/#more-908

Gerrad P Beukema

Ik heb mijn Mechelse herder nu 3 jaar en 2 maanden en we hebben samen volgens Runkeeper-app 15850 km gefietst/gelopen.

Wimbo Wimbo

Hoe is 't met de fiets??? EMO 3

Wimbo Wimbo

Onze andere hond, Banjer, heb ik nog niet mee laten lopen met de fiets. Hij heeft er wel eens aan gesnuffeld en er omheen gelopen, maar is nog te wild (naar andere honden) en vooral katten kunnen hem bekoren. En aangezien we die nogal een tegenkomen in ons dorp... Ik riskeer het iig niet. Misschien in de nabije toekomst, Misschien als ie alle katten verjaagd heeft!! EMO 4

Francis Warrinnier

ja zeker daar hou ik rekening mee , want met een Husky moet je al opletten als de temperatuur boven de 15gr komt , dan rem ik hem zelf af zodat ie trager gaat en niet galop over gaat , want in het begin als ie buiten komt begint ie steeds te rennen alsof zijn leven er van afhangt , maar ts de 13 a 18 km/u kan hij kilometers lopen , meer als ikzelf , ik heb wel altijd water en een kleine snack mee voor onder weg , maar dat is ook normaal voor een Husky , dat doen ze al honderden jaren , grtjs

Chris. Asseloos

Je hebt het over 'het fietsreglement'. Slaat dat reglement op het verkeersreglement.
Verschillende bronnen vertellen me dat het in België bij wet verboden is om de hond aan de fiets te laten lopen. Is dat correct? Of niet?
Waar mag het ev. wel, waar absoluut niet?
Groetjes,
Chris. & Mystique


Een reactie plaatsen