Hoe train je je hond om in noodgevallen te reageren?

Wil je je hond in geval van nood/hoogdringendheid roepen, dan gebruik je een noodroep/een ‘speciaal’ commando.  Het is een van de belangrijkste commando’s die je je hond kan leren.

Een hond die het 'kom'-commando kent, komt meestal, maar kan af en toe ook wel eens weigeren. Het is vervelend als je hond niet meteen gehoorzaamt. Bijvoorbeeld als hij weigert binnen te komen als jij al te laat bent op het werk. Maar er zijn natuurlijk ook momenten waarop het gevaarlijk is om jou te negeren, zoals wanneer je viervoeter op het punt staat voor een rijdende auto te rennen. Het zijn dergelijke situaties die de noodroep cruciaal maken.

Kies een uniek commando

Kies eerst een duidelijk commando dat je enkel in zulke situaties gaat gebruiken. Het commando moet uniek zijn, een woord dat normaal niet in een gesprek naar voren komt. Commando’s als "Opgepast/How!/Stop" of "Kijk uit" zullen werken, of je kan natuurlijk een ander woord kiezen dat je gemakkelijk onthoudt. Om verwarring te voorkomen, gebruik je het "kom"-commando of de naam van je hond beter niet.

Gebruik speciale snoepjes

Om dit commando te leren, gebruik je zeer speciale snoepjes. Nee, niet de snoepjes die je gebruikt bij een gewone training of voor andere doeleinden. Speciale snoepjes! Dit moeten ‘unieke’ lekkernijen zijn die alleen voor dit doel worden gegeven. Zorg er ook voor dat je voor het oefenen van de noodroep voldoende traktaties bij de hand hebt om je hond ongeveer 20 opeenvolgende seconden te voeren.

Begin klein

Begin je eerste oefensessie in een kleine, rustige omgeving. Blijf de eerste keer dat je het commando geeft op een steenworp afstand van je hond. Geef het commandowoord. Zorg ervoor dat je een hoge, vrolijke stem gebruikt. Klop op je benen, wees enthousiast en laat je hond de lekkernijen zien. Doe er alles aan om je hond naar je toe te laten komen.

Maak het de moeite waard

De beloning is een essentieel onderdeel van dit proces. Zodra je hond naar je toe komt, nadat je het commando hebt gegeven, prijs je hem en geef je de speciale snoepjes. Blijf hem die ongeveer 20 seconden lang voeren. Je hond moet immers het gevoel hebben dat hij de jackpot gewonnen heeft. Het idee is dat de hond in noodsituaties niets, maar dan ook niets (bijv. andere dieren, mensen of voedsel) interessanter vindt dan de traktaties die jij hem geeft.

Zodra je hond klaar is met zijn snoepjes, laat je hem teruggaan naar wat hij deed voordat je het noodcommando gaf. Dit is erg belangrijk. Een reden waarom veel honden niet komen wanneer ze worden geroepen, is dat het woord 'kom' een signaal werd dat een einde betekende van iets superleuk waar hij mee bezig was.

Als je bijvoorbeeld jouw hond naar binnen roept voordat je naar het werk gaat, weet hij al wat dat wil zeggen: de speeltijd is voorbij. Laat je hond dit verband niet leggen door hem terug te laten gaan naar wat hij deed voordat je de noodroep begon te oefenen. Dit maakt het dubbel lonend omdat je hond traktaties krijgt én weer terug kan gaan naar zijn leuke bezigheid.

Oefen de noodroep

Probeer de noodroep een of twee keer per dag in dezelfde kleine, rustige ruimte te oefenen. Zodra je hond elke keer consequent reageert, en komt aanrennen als jij het commando geeft, kan je beginnen oefenen door de afstand te vergroten en meer afleiding toe te voegen.

Uiteindelijk moet je hond leren om in elke situatie naar je toe te komen. Zelfs als je hond deze vaardigheid eenmaal onder de knie heeft, is het van belang dat je elke keer dat je oefent speciale snoepjes en veel lof blijft geven.

Problemen en standvastig gedrag

Om ervoor te zorgen dat je hond weet dat dit een bevel is dat hij moét gehoorzamen, moet je hem trainen op verschillende plaatsen en verschillende scenario's bedenken. Dit onderdeel van de training moet duidelijk, standvastig en consequent zijn, zodat je hond komt wanneer hij het commando in het park, thuis of waar dan ook krijgt.

Het is soms verleidelijk om de noodroep te gebruiken in plaats van het gewone 'kom'-commando. Bijvoorbeeld wanneer je te laat komt voor het werk en je hond vastbesloten is om nog wat in de tuin te spelen. Laat je niet verleiden! Het is belangrijk dat dit commando altijd zeer positief en lonend wordt gehouden. Het moet echt dienen voor noodsituaties.

Het gebruik van het commando buiten de praktijk of buiten een noodsituatie kan de kracht van de noodroep verzwakken. Dit betekent dat je hond de volgende keer mogelijk niet gaat reageren, en dat de volgende keer misschien wel het moment is waarop de noodroep zijn leven redt.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


1 reactie

Dorien

Het woordje STOP. Begonnen met het tuinhek (pad daarachter en ca. 30 mrt naar de weg) open te zetten. Zodra ze daar was STOP gebruiken en belonen. Kan het overal gebruiken haar stil laten staan ter voorkoming gevaarlijke situaties en haar grenzen aangeven op campings wanneer afbakening niet duidelijk is. Kon gerust naar het sanitairgebouw lopen, ze bleef binnen de vastgestelde grenzen. Belangrijk is dat er goed beloond moet worden.


Een reactie plaatsen