Hondenpoep - Moet er een strengere handhaving komen op opruimplicht?

Een hardnekkig probleem

Hondenpoep ligt overal. Op het trottoir, in parken en soms zelfs midden op het speelplein. Ondanks de opruimplicht blijft het een ergernis voor velen. Gemeentes zetten in op sensibilisering, maar lost dat iets op? Of is strengere handhaving nodig?

Naast de zichtbare overlast brengt hondenpoep ook een probleem met zich mee dat niet direct opvalt: de geurhinder. Vooral in warmere maanden verspreidt de geur zich sneller en kan dit zorgen voor een onprettige leefomgeving.

Waarom ruimen mensen het niet op?

Onwetendheid of gemakzucht?

Veel baasjes ruimen hondenpoep keurig op. Anderen laten het liggen. Waarom? Sommigen weten niet dat er een opruimplicht geldt. Anderen vinden dat hondenpoep ‘bij de natuur hoort’ of hebben gewoon geen zin om een zakje mee te nemen.

Daarnaast speelt het tijdstip van de wandeling een rol. In de vroege ochtend of late avond, wanneer er minder sociale controle is, wordt vaker hondenpoep achtergelaten.

Gebrek aan controle

De kans op een boete is klein. Veel gemeentes hebben te weinig handhavers. Hondenbezitters weten dit en nemen het risico. Zonder controle geen naleving.

Ook het gebrek aan meldingssystemen speelt een rol. In sommige steden kunnen bewoners overtreders melden via een app, maar dit is niet overal beschikbaar.

De gevolgen van hondenpoep

Gezondheidsrisico’s

Hondenpoep bevat bacteriën en parasieten. Kinderen spelen in parken en kunnen hiermee in aanraking komen. Ook andere honden lopen risico.

Specifieke parasieten zoals Toxocara canis kunnen gevaarlijk zijn voor mensen en andere dieren. Een besmetting kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

Ergernis en verloedering

Niemand stapt graag in hondenpoep. Een wijk vol hondenuitwerpselen oogt onverzorgd. Mensen voelen zich minder veilig en prettig in hun buurt.

In sommige steden wordt hondenpoep gezien als een teken van algemene verwaarlozing. Dit kan bijdragen aan een daling van de woningwaarde in bepaalde wijken.

Huidige maatregelen

Opruimplicht en sensibilisering

Veel gemeentes hebben een opruimplicht. Er hangen borden en er zijn hondenpoepzakjes beschikbaar. Toch blijft het probleem bestaan.

Educatieve campagnes op scholen en in hondenverenigingen kunnen bijdragen aan een mentaliteitsverandering bij hondeneigenaars.

Boetes

De boetes voor het niet opruimen van hondenpoep variëren per gemeente. Sommige steden voeren controles uit, maar het blijft lastig om overtreders te betrappen.

In sommige landen zijn er ‘poepdetectives’ die actief boetes uitdelen. Dit systeem wordt in Nederland en Vlaanderen nog niet op grote schaal toegepast.

Moet de handhaving strenger?

Meer controles

Strengere handhaving betekent meer controles. Dat vraagt extra handhavers en budget. Is dat haalbaar? Of moet de prioriteit ergens anders liggen?

Een optie is het inzetten van slimme technologie, zoals camera’s met bewegingssensoren in probleemgebieden.

Hogere boetes

Een hogere boete schrikt af. Maar alleen als er ook gecontroleerd wordt. Anders verandert er weinig.

Er kan gedacht worden aan een progressief boetesysteem, waarbij de boete bij herhaalde overtredingen oploopt.

Bewustwording versus straf

Sommige mensen leren pas als ze een boete krijgen. Anderen hebben genoeg aan een herinnering. Moet er naast straffen ook ingezet worden op positieve stimulansen?

Gemeentes kunnen beloningen geven aan hondeneigenaars die zich aan de regels houden, zoals gratis hondenpoepzakjes of kortingen bij dierenwinkels.

Oplossingen uit het buitenland

DNA-registratie

In sommige landen worden honden geregistreerd met DNA. Gemeentes testen achtergelaten poep en sturen een boete naar de eigenaar. Is dat iets voor Nederland en Vlaanderen?

Het invoeren van zo’n systeem brengt administratieve en juridische uitdagingen met zich mee.

Meer prullenbakken en zakjes

Als opruimen makkelijker wordt, doen meer mensen het. Extra afvalbakken en gratis zakjes kunnen helpen.

In sommige steden wordt geëxperimenteerd met speciale composteerbare zakjes om de ecologische impact te verminderen.

Buurtinitiatieven

In sommige wijken houden bewoners zelf toezicht. Ze spreken elkaar aan of organiseren schoonmaakacties. Werkt sociale controle beter dan boetes?

Buurtteams kunnen een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van de situatie, bijvoorbeeld door hondenuitlaatservices die werken met opruimplicht.

De rol van hondenbezitters

Verantwoordelijkheid nemen

Elke hondenbezitter heeft de verantwoordelijkheid om de openbare ruimte schoon te houden. Dit draagt bij aan een prettige leefomgeving voor iedereen.

Educatieve programma’s kunnen helpen om meer bewustwording te creëren.

Voorbeeldgedrag

Hondenbezitters die consequent opruimen, moedigen anderen aan hetzelfde te doen. Positief gedrag werkt aanstekelijk.

Campagnes kunnen dit gedrag verder stimuleren, bijvoorbeeld door ‘hondenvriendelijke helden’ te belonen.

Gemeenschapsgevoel

In sommige buurten zijn hondenbezitters goed georganiseerd. Ze werken samen met de gemeente en melden overtredingen. Dit zorgt voor een schonere omgeving.

Wat vind jij?

Moet de overheid strenger optreden? Of ligt de oplossing ergens anders? Deel je mening in de reacties hieronder!


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


14 reacties

Annette Christiaens

De hond gaat in de goot of op braakliggend terrein en we ruimen het op. Mijn hond houdt niet van de kakplekjes, meer nog, hij loopt er met een boog rond. Jammer genoeg heeft de stad besloten om de vuilbakken weg te halen . de dispenser poepzakjes zijn na de plaatsing nooit bijgevuld.

Ik woon in een stad met grote diversiteit. Lees: honden niet welkom. En heb een probleem met plassen hond. Hij weet nu wel dat het niet tegen de huisgevels mag. maar wat met de lage haagjes en tuinmuurtjes, afgewisseld met planten? Ik kreeg al opmerking omdat hij tegen een struik in het park plaste. Hoe zit dat nu?

Cynthia

Van de week ging ik met mijn hond een groot stuk wandelen.Mijn hond moest poepen en daarna ruimde ik het netjes op.Ik heb zeker 20 minuten met het zakje hondenpoep rond gelopen totdat ik een prullenbak tegen kwam.Ik was eerst geneigd om het zakje met poep in de bosjes te gooien omdat ik maar geen prullenbak tegen kwam.Daarom denk ik dat het echt wel nodig is om wat meer prullenbakken weg te hangen.En wat betreft het gratis weg hangen van hondenpoepzakjes vind ik dat overbodig.Zo duur zijn die zakjes niet,gewoon aan je hondenriem hangen met zo.n houder en je kunt ze nooit vergeten.

Rosette Muylle

Ik doe hondenopvang en ruim alles op wat de hond achterlaat. Uit respect voor de anderen. En het is mijn plicht als burger, waar ik kom, het proper achter te laten...Er zijn ook vuilbakjes beschikbaar in de nabijheid waar ik wandel.

Thea de Ruiter-Zomer

Gewoon op ruimen, ik zie ook stront bij de kakbakken liggen! Vaak grote drollen. Heb zelf twee honden, maar fijn wandelen doe ik niet. Altijd op letten waar je loopt. Grote ergernis is het. Ook op speelveld van kinderen. Bah!

Helma Abeling

Ik heb altijd poepzakjes in mijn jaszak en ruim het op van mijn hondje maar ik ben het eens met het idee dat er meer vuilnisbakken moeten staan met daarnaast een dispencer met poepzakjes.
Wat ik nog wel even kwijt wil is dat er nooit gesproken wordt over de kattenpoep , dat mag kennelijk wel want dat ligt er ook hoor , mijn tuin ligt er ook vol mee en ben dus regelmatig aan het kattenpoep scheppen

Billie

Zo al zo moet iedereen de poep opruimen van zijn of haar hond, thuis doe je dat toch ook. Maar er bestaan nog veel meer ergernissen waar de gemeentes niks aan doen, wat denk je van de paardenpoep die te pas en te onpas op de straten en fietspaden liggen, daar wordt ook niks aan gedaan en dat is wel meer dan 1 drolletje.

Manuel Mourisse

Ik wandel dagelijks met mij Landseer, een grote hond die grote drollen legt. Ik ruim die op en moet soms ook een eind wandelen met een vol zakje. Wat ik ook soms doe ik wandel een eindje van bij mij thuis en dan doet ie al zijn ding. Ik ruim het op en plaats het zakje zichtbaar op de stoep om het niet te vergeten. Daar ik toch op dezelfde weg terugkeer neem ik het dan mee naar huis en de afvalbak in.
Misschien bordjes in de grond plaatsen met een duidelijk leuk opschrift met nette mens neem mij toch mee, met een pruilende drol. Vooral geen duurdere of boetes die betalen we al genoeg voor alles en nog wat.
Een hond is voor het leven en de drollen moet je erbij nemen.

Bin

Ja hier ook 2 honden
Altijd mooi opgeraapt .en soms langs wandelpad grote drol
Of klein neem ik mee op
Wel Triest dat het altijd dezelfde personen zijn
Ohhh geen zakje bij vergeten
Maar wandelen wel tot 3 keer per dag Wandelpad af
St michiels

Bin

Honde poep zakjes helpen niet gezien i Nederla d nemen er veel uit voor terug thuis maar ruimen niet op ook hogere boetes zullen niet helpen
Doen het s morgenvroeg of na 22 U
Wel meer preventie of controle

Eef

Alles van mijn hond is proper opgeruimd en ik vind het vies als ze het laten liggen waar het niet hoort. Mijn riem heeft een bolletje zakjes hangen en ze mogen gerust controleren.
Maar wat doe je dan met de ruiters die wandelen met hun paard. Dit is al een groter probleem. Deze kunnen niets opruimen en het stoort soms verschrikkelijk.

Kennes Lutgarde

In België worden regelmatig hondeneigenaars tegen gehouden door de polite om te controleren of ze poepzakjes bijhebben. Bij gebrek hieraan krijgen ze een boete. Vind het geen slecht idee,zo leren de eigenaars poepzakjes mee te nemen en hebben ze geen excuus om de drol van hun viervoeter niet op te ruimen. Poepzakjes kosten echt niet zoveel. Heb zelf 5 Tervuerense herders maar hun drollen worden netjes opgeruimd en in vuilbakken gedropt. Dit in tegenstelling tot sommige mensen met kleine honden. Ze laten alles gewoon liggen want het is maar een klein drolletje, maar als je er intrapt stinkt het even hard. Meer vuilbakken plaatsen zou waarschijnlijk al veel helpen want ik ga ook liever wandelen met mijn hond dan met een zakje stront.

Hubert

Sommige mensen zijn vies van hun eigen hond als ze de hondenpoep moeten opruimen. Ze laten het gewoon liggen. Hopelijk trappen ze er later nog op.
Zodat ze weten dat ze het moeten op rapen. Als je het zie en hun aanspreek zeggen ze met wat moei je je, en andere zeggen moet je eens een slag in je gezicht hebben (al mee gemaakt).

sophie dejans

interessant artikel, ik denk inderdaad dat men meer vuilbakjes dient te zetten, maar ook dat men mag optreden. veel hondeneigenaren kuisen het op heb ik het gevoel , maar het zijn telkens dezelfde die dit niet doen!een paar verpesten het! niets erger vind ik dat ze het opgekuist hebben maar bij gebrek aan vuilnisbakjes terug smijten , tegen dat dit zakje dan gecomposteerd word. ikzelf heb drie maltezertjes en op sommige plaatsen kan ik ze niet meer aan de lijn laten lopen ,ook al let ik op , was ik hun pootjes na het wandelen , heb telkens een ziek maltezertje terug

Astrid

Altijd opruimen!
Ook in hondenpoep zit 4 % stikstof.
En na ontwormen en ontvlooien zit er ook vaak gif in dat bijen en andere insecten doodt.
Er zouden veel meer afvalbakken moeten staan.


Een reactie plaatsen