Stress bij honden

Stress bij honden

In de hedendaagse maatschappij kampen meer en meer mensen met stress. We hebben allerlei verplichtingen, maar vaak kunnen we dit niet altijd aan. Ieder mens heeft zo zijn eigen manier om om te gaan met stress. Ook honden kunnen stress ervaren, maar zij kunnen het ons niet vertellen. Daarom moeten we goed letten op het gedrag van onze hond, om ingeval van stress hier onmiddellijk op te reageren om zo gedragsproblemen te voorkomen.


Stress bij honden

Ook honden kunnen wel degelijk stress ervaren. Het verhoogt de bloeddruk en hartslag, er vindt een snellere ademhaling plaats en er is een verhoogde bloedvoorziening naar de poten. Het is een psychische reactie waar mensen en vooral dieren weinig of geen invloed op hebben.

Wanneer je hond stress heeft, geraakt zijn lichaam uit balans. Om dit te herstellen komt er een chemisch stofje vrij in de bloedbaan. Er is echter maar een beperkte ‘voorraad’ van deze stof en wanneer de stof uitgeput is, kan het lichaam zich niet meer terug in balans brengen. Dit resulteert uiteindelijk in neurotisch gedrag en moeilijkheden om verder te functioneren.


Positieve en negatieve stress

Wij ervaren positieve (zenuwen voor een bruiloft, voetbalmatch) en negatieve stress (nare gebeurtenis). Ook honden reageren verschillend op deze twee vormen. Bij positieve stress zal de hond blaffen, springen, in het rond rennen,… Jij denkt misschien dat je hond gewoon gek aan het doen is, maar voor jouw hond is dit een manier om met die positieve stress om te gaan. Bij negatieve stress zal een hond echter apathisch gedrag vertonen. Hij zal niet meer reageren op commando’s, geen zin meer hebben om te spelen, niet aangehaald willen worden en lusteloos zijn.

 


Wanneer ervaart een hond stress?

Uit onderzoek is gebleken dat een hond het meeste stress ervaart bij het aanleren van een nieuwe oefening of commando. Verder kan een hond zeer gestresseerd raken wanneer zijn baas hem een tijdje achterlaat of wanneer hij zich bedreigd voelt door bijvoorbeeld een andere hond.

 


Hoe ga ik met deze stress om?

Als baasje moet je natuurlijk eerst te weten zien te komen wat jouw hond al die stress bezorgt. Als je dit eenmaal uitgezocht hebt, probeer je in de mate van het mogelijke deze stressfactor weg te nemen. Merk je bijvoorbeeld dat jouw hond stress krijgt bij het aanleren van een nieuw commando, hou je hier best even mee op en laat je de hond ontspannen.

Het is zeer belangrijk dat je stress bij een hond probeert aan te pakken, want indien de hond langdurig aan stress blootgesteld wordt, kan dit op den duur gezondheidsproblemen met zich mee brengen.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen