Amerikaanse akita - Great Japanese dog

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Aziatische keeshonden
Land van oorsprong Japan
Fokkers 3 hondenfokkers
Rasverenigingen 3 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

In oorsprong is de geschiedenis van de American Akita identiek aan de ontwikkeling van de Japanse Akita. Sinds 1603 werden in de provincie Akita, de Akita Matagi (middelgrote hond) gebruikt als vechthonden. Vanaf 1868 werd dit ras gekruist met de Tosa inu, de Mastiff, Duitse Dog, Sint Bernard en Duitse Herder. Daardoor nam het formaat van deze honden toe, maar karakteristieken als opstaande oren en de gekrulde staart, die kenmerkend zijn voor de Akita (Spitz type), gingen verloren (gelukkig is dit later hersteld). Toen de tweede Wereldoorlog eindigde was het aantal Akita's drastisch verminderd. Er bestonden op dat moment drie typen: Matagi Akita (middelgrote Akita), Fighting Akita (vechthonden), Shepherd Akita (hoeders). Dit gaf de nodige verwarring in de situatie. Gedurende de wederopbouw van dit ras na de oorlog genoot Kongogo, van de Dewa-lijn een enorme populariteit. Veel Akita's van deze lijn, die zowel karaktertrekken hadden van de Mastiff en de Duits Herdershond, werden na de Tweede Wereldoorlog door militairen naar de Verenigde Staten meegenomen. Deze Akita's trokken de aandacht van Amerikaanse fokkers en de honden namen toe. In 1956 werd de Akita Club of America (AKC) opgericht, de American Kennel Club (AKCO accepteerde het ras in oktober 1972). Helaas accepteren de Amerikaanse en Japanse rasvereniging de registratie van elkaars honden niet, zodat de deur gesloten bleef voor de introductie van nieuwe lijnen uit Japan. Het gevolg was dat de verschillen in type aanzienlijk werden. Zo ontwikkelde zich een op zichzelf staand type, met eigenschappen en een rasbeeld dat sinds 1955 ongewijzigd is gebleven. Dit staat in scherp contrast met het Japanse type, dat werd gekruist met de Matagi Akita's, met als doel het restaureren van het oorspronkelijk zuivere ras. In 1999 tolereerde Japan de twee rassen naast elkaar te laten bestaan. Inmiddels heeft Japan toch toegegeven aan de wensen van de vele Europeanen om de naam van de Great Japanese Dog toch maar in American Akita te veranderen. Het Japanse type blijft Akita genoemd worden. Per 1 januari 2006 is de American Akita weer terug gezet naar rasgroep 5, een groep waar deze hond veel meer tot zijn recht komt dan groep 2 waar hij vanaf het jaar 2000 in was gezet.

Een Amerikaanse akita - Great Japanese dog opvoeden

Mits goed opgevoed een gehoorzame hond, echter niet onderdanig. De American Akita gaat zijn eigen gang. Een American Akita moet regelmatig flink beweging krijgen. De opvoeding van de American Akita moet duidelijk en consequent gebeuren, met veel geduld. Enig fysiek overwicht is noodzakelijk maar een (te) harde opvoeding heeft weer een averechts effect.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Amerikaanse akita - Great Japanese dog? Kijk dan op onze Amerikaanse akita - Great Japanese dog opvoeden pagina.

Uiterlijk

De American Akita reu 66-71 cm, de American Akita teef 61-66 cm. Kleur: Alle kleuren zijn bij de American Akita tegestaan, met of zonder masker. Ook vlekken op een witte ondergrond (Pinto).

Aard

Het natuurlijk temperament van de American Akita is hetzelfde als van de Akita en ook hij heeft dus nauwelijks zachte gevoelens voor andere honden. Hij meet zijn krachten en deinst er niet voor terug zijn wil bij andere honden op te leggen. De American Akita laat weinig van zich horen omdat hij van nature geen blaffer is. Als hij van zich laat horen moet je daar aandacht aan schenken en het onderzoeken. Onderschat ook nooit het beschermende instinct van de American Akita. Ook een American Akita heeft een sterke drang naar onafhankelijkheid.

Beweging

De Amerikaanse Akita is zeker geen zeer actieve hond maar hij zal het ten zeerste appreciëren als hij met zijn baas regelmatig mag gaan wandelen of aan de fiets lopen.

Erfelijke ziekten

SA (Sebaceous Adenitis) en VKH (Vogt-Koyanagi-Harada-Syndrom)

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.